Čitaj mi!

Prva simfonija Antonjina Dvoržaka

Veliki češki kompozitor Antonjin Dvoržak napisao je, kao i Betoven, ukupno devet simfonija, a u prvom AUTOGRAMU ove nedelje urednica Gorica Pilipović predstavlja prvu.

 

Vrlo hrabro je Dvoržak preduzeo taj poduhvat - jer 1865, kad su mu bile 24 godine, odlučio je da napiše svoje prve dve simfonije, a bio je ipak još uvek neiskusan za tako veliki posao. Bio je i nepoznat, imao je samo reputaciju dobrog violiste u muzičkim krugovima Praga i vrednog člana još uvek skromnog orkestra Češke opere. Povrh toga, u Evropi su tada bile u modi simfonijske poeme. Bez obzira na sve, Dvoržak je svoje prve dve simfonije napisao u naletu ambicije, za samo nekoliko meseci i one će se pokazati kao maštovita i efektna dela.

Prva simfonija nosi naslov Zvona u Zlonicama - to je gradić u severnoj Češkoj gde je Dvoržak proveo svoje tinejdžerske godine učeći za muzičara. Naslov zapravo nije ispisan u partituri, Dvoržak ga je kasnije pominjao i zato još uvek traju rasprave da li je delo zaista programsko. Navodno, neki pasaži u okvirnim stavovima zvuče kao zvona.

broj komentara 0 pošalji komentar
Autogram Autogram

Autor:
Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Radoš Mitrović

U Autogramu predstavljamo značajna dela koja najpotpunije reflektuju domete i umetničku ličnost nekog autora u pojedinim segmentima njegovog opusa. [ detaljnije ]