Čitaj mi!

Letnji naučni kampovi

U današnjoj emisiji ćemo razgovarati o letnjim naučnim kampovima koje je Centar za promociju nauke organizovao sa partnerima, kao i o međunarodnom kongresu studenata biologije koji je upravo završen u Beogradu.

 

Centar za promociju nauke je u saradnji sa Fondacijom Divac i Fondacijom NCR organizovao letnji Dečji naučni kamp u Novom Sadu, namenjen đacima srednjih škola u Vojvodini. U periodu od 25. do 29. jula 2022, u prostoru Rektorata Univerziteta u Novom Sadu kamp je realizovan kao deo sedmog izdanja nacionalne manifestacije art+science: EkOtisak. Celokupan program je bio posvećen temama ekologije, održivosti i klimatskih promena, u kontekstu povezivanja nauke, umetnosti i mejker pokreta.

Nakon uspešno završenog kampa u Novom Sadu, Centar za promociju nauke u saradnji sa Fondacijom Divac organizovao je I letnji naučni kamp na Staroj planini u periodu od 8. do 11. avgusta pod nazivom "Priroda budućnosti". Srednjoškolci iz Niša, Leskovca, Valjeva, Stare Pazove, Zaječara, Knjaževca i Velikog Popovca, bavili su se ekologijom i klimatskim promenama kroz različite radionice, istraživačke šetnje, debate, predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti botanike, ekologije i ornitologije.

O letnjim naučnim kampovima ćemo razgovarati sa dr Jelenom Joksimović iz CPN i dr Milanom Gavrilovićem sa Biološkog fakulteta.

Međunarodni kongres studenata biologije i srodnih nauka (YoungBM) koji svake godine okuplja veliki broj studenata osnovnih i master studija iz svih država Evrope, upravo je završen u Beogradu. Kongres se organizuje sa ciljem razmene stečenih znanja, upoznavanja različitih kultura i podsticanja međuuniverzitetske saradnje. O iskustvima sa ovogodišnjeg kongresa razgovaraćemo sa Teodorom Martić i Vukom Gordićem, studentima Biološkog fakulteta i članovima organizacionog odbora.

Prof. Momčilo B. Đorđević, u redovnoj rubrici, donosi zanimljivosti iz sveta medicine.

Autor emisije: Tomica Mišljenović 

broj komentara 0 pošalji komentar
Hoću da znam Hoću da znam

Autor:
Tomica Mišljenović

Emisija „Hoću da znam“, posvećena je popularnoj nauci, koja će svakog četvrtka od 9 do 10 sati, počev od 1. oktobra 2020. donositi pregled vesti i zanimljivosti iz sveta nauke, razgovore sa istraživačima i odgovore na pitanja slušalaca. [ detaljnije ]