Ruski jezik u Srbiji danas

Gosti: Jevgenij Aleksandrovič Baranov i Boško Kozarski

Meka moć, predstavlja postizanje političkih ciljeva neoružanim ili nenasilnim sredstvima. Svoje izvore pronalazi u kulturi i jeziku, političkim i društvenim vrednostima, i spoljnoj politici.

Iako po mišljenju mnogih,za razliku od zapadnih zemalja u Srbiji nije potrebna prevelika ruska meka moć, jer između dve zemlje i dva naroda postoji i duhovna i istorijska bliskost i razumevanje, ipak su primetne povećane aktivnosti u borbi za uticaj.

Posle dve decenije pasivnosti na Balkanu Rusija se očigledno vratila i planira da ostane bitan faktor u doglednoj budućnosti.

I dok se poslednjih dana odmeravaju ekonomski i vojni potencijali i preti oružanim sukobima, očigledan je, ne manji i ne manje značajan rivalitet Istoka i Zapada na polju kulture, jezika i medija.

U okviru 60. skupa slavista Srbije, u Ruskom domu održan je zanimljiv okrugli sto na temu „Ruski jezik u Srbiji danas". Jedinstven zaključak je bio, da je uprkos tome što je ruski jezik bio jedan od dva dominantna strana jezika koji su se izučavali u srpskim školama, u poslednje dve decenije on skoro nestao iz nastavnih programa.

Gosti: Jevgenij Aleksandrovič Baranov, direktor Ruskog doma, novinar. Kao novinar Prvog kanala, najgledanijeg i najpopularnijeg u Rusiji, izveštavao je sa mnogih kriznih područja uključujući i bombardovanje Jugoslavije 1999. godine. Predsednik Putin 2001. godine odlikovao ga je Ordenom za hrabrost. Dobitnik je nacionalne televizijske nagrade za reportažu u kojoj je istraživao trgovinu organima kidnapovanih Srba na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2001. godine. Kao novinar više od 40 puta bio je u južnoj srpskoj pokrajini šaljući izveštaje za rusku televiziju; Boško Kozarski, generalni menadžer ruske škole „Valentina Tereškova".

Autor: Dušanka Petrović

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара