Čitaj mi!

"Više izraz osećanja nego slikanje"

„Slušaocu je prepušteno da sam zamisli slike, svakome ko zna kako izgleda seoski život nisu potrebni naslovi da bi shvatio o čemu kompozitor govori." Ovo su reči Ludviga van Betovena kojima on nagoveštava program svoje Šeste, Pastoralne simfonije.

 

O njoj će biti govora u još jednoj emisiji dvomesečnog ciklusa Kako slušati muziku posvećenog Betovenovim simfonijama. Urednica je Gorica Pilipović.

Skoro 175 godina vladalo je mišljenje da je Betoven simfonije stvarao u kontrastnim grupama parnih i neparnih koje se razlikuju baš kao uraganska V i pastirska VI. Ništa nije poraznije za ovakvo mišljenje od jednostavne činjenice da je Betoven prvobitno stavio broj pet na Pastoralnu simfoniju. Toliko o numeraciji i značenju brojeva. I obe simfonije su premijerno izvedene iste večeri sa još nekoliko Betovenovih kompozicija na čuvenom koncertu koji je trajao više od četiri sata. Decembra 22, 1808. godine, u 18.30 sati, u nezagrejanoj sali Teatra an der Vin, počelo je to istorijsko veče. Pored toga što ih spaja vreme premijernog izvođenja, V i VI simfonija dele još neke zajedničke momente. To je, na primer, ideja da cela simfonija treba da bude u okviru jedinstvenog dinamičkog luka.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kako slušati muziku Kako slušati muziku

Autor:
Zorica Premate, Gorica Pilipović i Bojana Žižić

Šta čujemo? Šta slušamo? Kako slušamo? Šta uočavamo, a šta propuštamo? Na koje elemente se osloniti? Na ova i niz drugih pitanja pokušava da odgovori emisija Kako slušati muziku. [ detaljnije ]