Читај ми!

Paul Hindemit - Harmonija sveta

Tridesetih godina 20. veka nemački kompozitor Paul Hindemit počeo je da razmišlja o komponovanju opere o astronomu, matematičaru i filozofu Johanesu Kepleru čiji su ga radovi, posebno traktat Harmonices mundi iz 1619. fascinirali.

 

Na Keplera je uticaj imalo Pitagorino učenje o harmoniji (između ostalog i ideja da odnosi među tonovima izražavaju ne samo zakone zvuka već imaju i duhovnu dimenziju), a u svoja ramišljanja o Harmoniji sveta je uključio i zvukove koje planete stvaraju dok se okreću oko sunca i harmonije koje tom prilikom nastaju. Simfonijsku kompoziciju, koju je najpre završio, opisao je kao "razvojni deo opere", naznačivši da su tri orkestarska stava "muzički komadi iz opere prilagođeni koncertnom izvođenju". Naslov svakog stava je preuzet iz delova muzika kako ih je definisao antički filozof Boetije. To su Musica instrumentalis, Musica humana i Musica mundana. Delo koje, po rečima muzikologa, kao ni jedno drugo, rezimira Hindemitove muzičko teorijske i estetske stavove - njegovo tumačenje odnosa tonova kao odraz opšteg poretka u prirodi i uzdizanja tog reda u kosmičku harmoniju sfera, slušaćete u izvođenju Bi Bi Si simfonijskog orkestra kojim diriguje Jan Paskal Tortelije.

Emisiju priprema Maja Čolović Vasić.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи