Читај ми!

Mirna reintegracija Kosova i Metohije

Gosti: Vladislav Jovanović i Časlav Koprivica

Kosovo je mitsko mesto srpskog naroda. Bez obzira na vekovnu osmasnsku dominaciju, ratove i stradanja tokom devetnaestog i dvadesetog veka, NATO bombardovanje i samoproglašenu secesiju albanskih separatista, u tom smislu, ništa se nije promenilo.

Naspram „zamrznutog sukoba", „uvažavanja realnosti" i političkih pritisaka uporno stoje preostali kosovski Srbi, istorija, nasleđe, baština i zavetna tradicija. Svi politički pokušaji do sada kretali su se između mimoilaženja, razgraničenja i priznanja i nisu doveli do kompromisnog rešenja.

Kao treći put nedavno se pojavio dokument pod nazivom „Kosovo i Metohija - postojeće stanje i principi mirne reintegracije". Potpisnik je pokret Uspravna Srbija, ali čitava stvar se zasniva na ranije objavljenoj platformi Pokreta za odbranu Kosova i Metohije o reintegraciji pokrajine u ustavno pravni poredak Srbije. Ideja je da se sačuva suverenitet republike Srbije a da kosovski Albanci ostvare legitimne težnje pod okriljem suštinske autonomije.

Na čemu se zasniva ideja o reintegraciji, šta su njeni aduti i da li je izvodljiva, za Rečeno i prećutano govore iskusni diplomata i bivši ministar spoljnih poslova Vladislav Jovanović i Časlav Koprivica, profesor Fakulteta političkih nauka i član predsedništva Pokreta za odbranu Kosova i Metohije.

Emisiju uređuje i vodi Radovan Pantović.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи