Čitaj mi!

Persijski vrtovi

Od samih početaka civilizacije, na iranskom tlu postoji i istorija uređenja vrtova, koja teče uporedo sa istorijom podizanja vladarskih građevina.

 

Među Persijancima, sađenje drveća smatrano je svetom delatnošću, a kao što navodi grčki geograf Strabo, bilo je čak deo njihovog obrazovanja: dečaci su izvečeri dobijali poduku u ovoj veštini. Verovatno je baš na taj način ovo poštovanje s vremenom pustilo duboke korene u dušama svih Iranaca, nezavisno od društvenog sloja - od vladara, preko običnih ljudi, do vojnika.

To je, svakako, jedan od razloga što u Iranu i dan-danas, uprkos surovoj klimi, postoje bezbrojni bajkoviti vrtovi, bukvalno oteti od pustinje. Njihovoj istoriji i umetnosti projektovanja posvetili smo današnji Put svile. U ovoj emisiji muzičku pratnju pružiće nam iranski ansambl Dastan i kompozicije Saida Faradžpurija.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina

Put svile, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]