Читај ми!

Temeljni ugovor i Amfilohijev zavet

Jovan Janjić i Dalibor Đukić

Dramatično usvajanje Zakona o verskim slobodama, krajem 2019. godine, pokrenulo je čitav niz društvenih i političkih promena u Crnoj Gori koje traju i danas. Otpor zakonu, koji je prepoznat kao pokušaj razvlašćivanja SPC u Crnoj Gori, podigao je vernike na višemesečne litije i iznedrio pokret „Ne damo svetinje". Trodecenijski režim Mila Đukanovića na kraju je slomljen, izgubio je izbore, vlada je pala.

Odbrana svetinja, međutim, time nije okončana. Temeljni ugovor, najviši pravni akt, koji bi trebalo da reguliše odnose SPC i države Crne Gore još nije potpisan. Jedan pokušaj je propao u proleće, drugi u leto prošle godine. U toku je treći.

Najnoviji predlog Temeljnog ugovora koji je u Patrijaršiju, pre desetak dana, doneo aktuelni crnogorski premijer Dritan Abazović u međuvremenu su usvojili i Sinod SPC i Vlada Crne Gore. Zvanično potpisivanje bi trebalo da se obavi u Crnoj Gori ali kada i da li će do njega doći još nije izvesno jer je u Podgorici buknula politička kriza.

Šta najnoviji predlog Temeljnog ugovora donosi, vodi li trajnom rešavanju položaja SPC, njenih vernika i baštine u Crnoj Gori i hoće li biti konačno potpisan za Rečeno i prećutano govore dr Jovan Janjić, naučni savetnik sa Instituta za pilitičke studije i dr Dalibor Đukić, profesor Pravnog Fakulteta u Beogradu.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи