Čitaj mi!

Koncept vremena u fizici

Sagovornik: dr Marko Vojinović, Institut za fiziku u Beogradu

Iako je vreme jedan od osnovnih intuitivnih elemenata svakog poimanja sveta, razumevanje fizičke prirode vremena spada u najkrupnije i najdalekosežnije naučne i filozofske probleme u istoriji ljudske misli.

Koncept vremena u fizici se kroz istoriju značajno menjao i razvijao ‒ od Njutnove pretpostavke o apsolutnom vremenu što na isti način protiče za sve delove Vasione i sve posmatrače u njoj, preko teorije relativnosti, koja nas uči da vreme nipošto nije nezavisno od zbivanja i da na njegovo proticanje bitno utiču gravitaciona polja i pomeranje posmatrača u odnosu na odabrani referentni sistem, pa sve do savremenih pokušaja izgradnje objedinjene fizičke teorije, među kojima ima i takvih gde vreme više ne figurira kao entitet po sebi. Vreme je, dakle, i pored ogromnog napretka u našem upoznavanju sveta, umnogome nepresušna zagonetka koja i dalje uzbuđuje, zaokuplja i nadahnjuje naučnike, filozofe i umetnike; u koje nam sve aspekte vremena tek predstoji da valjano proniknemo ponajpre će (ne bez izvesne ironije) pokazati ‒ vreme.

Razgovor je prvi put emitovan 18. avgusta 2019.

Muzički urednik: Ivana Đorđević
Ton-majstor: Srđan Stoiljković
Autor emisije: Srđa Janković

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 09. jul 2022, 11:36) - anonymous [neregistrovani]

hvala puno, super je tema

odlicna tema,
jer kalendarska godina je iluzija, jer vreme i kalendar treba da se broji u milijardma godina.
od vavilona je izmisljeno . dan ne traje 24h, sam pojam ..tj. termin vreme, je vrlo diskutabilno i nadsve plitki pojam sta google kaze... i igledan po internetu i sire, dalje, je vrloooo plitko.
vreme na ISS je koje, 1 sat na zemlji je 7 godina u svemiru...itd.
prijatno

Solaris Solaris

Autor:
Srđa Janković

Emisija je posvećena temama iz oblasti prirodnih nauka koje obuhvataju kako bazična, tako i primenjena naučna istraživanja, sa posebnim osvrtom na naučni metod, istoriju i filozofiju nauke, kao i različite aspekte odnosa nauke i društva. Posebna pažnja se poklanja pojašnjenju i isticanju ključnih pojmova i koncepata od suštinskog značaja za razumevanje puteva i procesa koji vode ka naučnom saznanju. Sagovornici u emisiji obuhvataju naučnike koji se bave istraživanjima iz različitih oblasti, od nosilaca vrhunskih rezultata i priznanja do onih koji se nalaze na početku svog naučnog traganja, ali i pripadnike raznovrsnih profesija koji su u prilici da ponude relevantna mišljenja o odgovarajućim aspektima naučnih poduhvata i nauke u celini. [ detaljnije ]