Čitaj mi!

Frotola

Jedna od važnih muzičkih formi koja je dala veliki zamah razvoju italijanske muzike u doba renesanse, bila je frotola i njoj je posvećena današnja emisija.

Mada je reč o žanru popularne muzike, u frotoli se kriju klice mnogih postupaka koji će postati značajni i čak ključni za budućnost muzike. Ovaj svetovni muzički oblik najčešće ljubavnog sadržaja, karakterističan je za kraj 15. i pocetak 16. veka u Italiji i to za njene severne krajeve - za Milano, Veronu, Feraru, Veneciju i naročito Mantovu, gde su na dvoru Gonzaga radili najveći majstori ove vokalno-instrumentalne forme.

U rubrici Antikoskop govorimo o istorijski značajnom poduhvatu jednog od najvećih umetnika u svetu rane muzike, belgijskog kontratenora i dirigenta Renea Jakobsa koji je 2013. godine svetu ponudio specifičano tumačenje Pasije po Mateju Johana Sebastijana Baha. Jakobs je poželeo da rekonstruiše iskustvo koje su slušaoci u crkvi Svetog Tome u Lajpcigu imali u Bahovo vreme i  i ovim poduhvatom je predstavio jedno od najuzbudljivijih izvođenja ove čuvene kompozicije.

Emisiju uređuje i vodi Bojana Žižić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Antikoteka Antikoteka

Autor:
Bojana Žižić

Antikoteka (nedeljom, 16.00-17.00) vodi slušaoce u svet rane muzike i prati delatnost umetnika specijalizovanih za ovu oblast koji sviraju na instrumentima iz epohe ili njihovim kopijama. [ detaljnije ]