Читај ми!

Sto godina od rođenja Vaska Pope

Pesnik zvezdoznanac, mitograf, vizionar, umetnik koji je spojio tradicionalni sa modernim izrazom, barokni sa klasicističkim modelom pevanja, Vasko Popa pomerio je granice pesničke reči i mišljenja o poeziji.

Objavio je osam pesničkih knjiga i četiri antologije. Njegov pesnički prvenac, „Kora", prekretnička je knjiga za posleratno srpsko pesništvo, trenutak od kojeg srpska poezija počinje da peva drugačijim glasom.

O stvaralaštvu jednog od najvećih srpskih i svetskih pesnika napisane su brojne studije i eseji, a magija njegove pesme i dalje zrači i inspiriše pesnike, tumače, prevodioce. 

Darovitost, veština, delikatnost, ali i strogost prema sopstvenom pisanju, prezicnost i racionalnost - to su neke od glavnih odlika lika i dela Vaska Pope. O njegovom značaju i uticaju koji i danas ima, u Gutenbergovom odgovoru posvećenom stogodišnjici njegovog rođenja, govore profesor Mihajlo Pantić, pesnici Katarina Pantović, Milica Špadijer, Uroš Kotlajić, Jelena Marinkov, Šimon Cubota, Đorđe Ivković i ovogodišnji laureat Nagrade „Vasko Popa", Stevan Bradić

Uređuje i vodi Sonja Milovanović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво