Čitaj mi!

Časopis „Elementi“ – objektivnost

Ivan Umeljić, Centar za promociju nauke

 

Temat aktuelnog, 28. broja časopisa „Elementi" Centra za promociju nauke usredsređen je na pojam objektivnosti, njegova različita tumačenja, vijugave istorijske razvojne puteve i upadljivu višeznačnost u savremenom društvenom i javnom diskursu.

S obzirom na to da je težnja ka objektivnosti neodvojiv deo, pa i preduslov, svih naučnih poduhvata i samog naučnog metoda, iskoristićemo povod da pretresemo mnoga od pitanja koja se tiču objektivnosti, u nastojanju da takva pitanja - šala je namerna - što objektivnije sagledamo.

Muzički urednik: Predrag Vasić
Ton-majstor: Zoran Sujić
Autor emisije: Srđa Janković

broj komentara 0 pošalji komentar
Solaris Solaris

Autor:
Srđa Janković

Emisija je posvećena temama iz oblasti prirodnih nauka koje obuhvataju kako bazična, tako i primenjena naučna istraživanja, sa posebnim osvrtom na naučni metod, istoriju i filozofiju nauke, kao i različite aspekte odnosa nauke i društva. Posebna pažnja se poklanja pojašnjenju i isticanju ključnih pojmova i koncepata od suštinskog značaja za razumevanje puteva i procesa koji vode ka naučnom saznanju. Sagovornici u emisiji obuhvataju naučnike koji se bave istraživanjima iz različitih oblasti, od nosilaca vrhunskih rezultata i priznanja do onih koji se nalaze na početku svog naučnog traganja, ali i pripadnike raznovrsnih profesija koji su u prilici da ponude relevantna mišljenja o odgovarajućim aspektima naučnih poduhvata i nauke u celini. [ detaljnije ]