Читај ми!

Andre Vltček: Čovek koji je ugrozio imperiju laži

Dokumentarni program

U emisiji Govori da bih te video slušaoci će biti u prilici da čuju intervju sa Andreom Vltčekom, jednim od najboljih istraživačkih ratnih novinara na svetu, filozofom, romanopiscem, filmskim stvaraocem, pesnikom, dramaturgom, fotografom, revolucionarem, internacionalistom, koji je pokrivao ratove i dešavanja u preko 180 zemalja u svetu, boreći se protiv zapadnog imperijalizma i monopolističkog kapitalizma. Intervju sa Vltčekom snimljen je tokom njegovog boravka u Beogradu početkom septembra 2020. godine i ispostavilo se da je to poslednji Vltčekov intervju, budući da je preminuo nakon povratka u Istanbul, 22. septembra, pod - kako je istanbulska policija izjavila - sumnjivim okolnostima. Vltček je boravio u Beogradu u sklopu istraživanja zapadnih i zločina NATO-a počinjenih u Srbiji.

Vltček je pokrivao je na desetine ratnih zona i sukoba od Iraka i Perua do Šri Lanke, Bosne, Ruande, Sirije, DR Konga i Istočnog Timora. Producirao je i režirao nekoliko dokumentarnih filmova za levičarsku južnoameričku televizijsku mrežu „Telesur" koji se bave različitim temama - od Turske/Sirije do Okinave, Kenije, Egipta i Indonezije - i izlažu montruozne efekte zapadnog imperijalizma na planeti. Njegov dugometražni dokumentarni film „Ruanda gambit" preokreće zvanični narativ o genocidu 1994. godine, razotkrivajući ruandsku i ugandsku pljačku DR Konga u ime zapadnog imperijalizma. Producirao je dugometražni igrani dokumentarni film o indonežanskim masakrima 1965. godine „Terlena - razbijanje nacije", kao i film o brutalnom kampu za somalijske izbeglice Dadaab u Keniji: „Jedan je preleteo Dadaab".

Autor emisije je Biljana Đorović.

 

Говори да бих те видео

Autor:
Група аутора

Серија полусатних документарних репортажа, за чији је скупни назив узета позната Сократова изрека: "Говори да бих те видео". Ова оригинална продукција Радио Београда 2 сједињује квалитете актуелног друштвеног ангажмана и култивисане радиофонске обраде. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво