Читај ми!

Fenomen Orban

Rade Drobac i Predrag Rajić

Na nedeljne izbore u Mađarskoj opozicija je izašla sa rizičnim sloganom, "Orban ili Evropa". Većina je izabrala Orbana. Sa rekordnom, dvotrećinskom, podrškom aktuelni premijer je osvojio četvrti uzastopni mandat.

"Pobedili smo kada su se svi ujedinili protiv nas i opozicija i Brisel i Soroš i zapadni mediji i Zelenski. Očuvali smo mir i bezbednost, nacionalne vrednosti, decu i porodice. Pobedili su demohrišćani, konzervativci i patriote", poručio je Orban u svom slavljeničkom govoru.

U Evropskoj uniji se međutim na ishod mađarskih parlamentarnih izbora gleda kao na trijumf populizma, putinizma i nacionalizma. Orbanova pobeda doživljava se i kao izraz suštinskog nesklada u okviru same Unije i zabrinjavajuća demonstracija evroskepticizma. Sve ovo samo pojačava pitanja u čemu je tajna Orbanovog uspeha, šta je osnova njegove političke filozofije i kakve efekte će novi mandat imati po Evropu. O tome za Rečeno i prećutano govore diplomata i bivši ambasador u Budimpešti Rade Drobac i publicista i politički analitičar Predrag Rajić.

Autor emisije je Radovan Pantović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво