Pomiluj me, Bože

U večerašnjoj emisiji Visine od 19.20 možete slušati kompoziciju „Mizerere", čiji je autor Luj-Nikola Klerambo. Urednica je Gorica Pilipović.

Ovaj naslov se odnosi na obradu 50, odnosno 51. psalma „Pomiluj me, Bože", koja se može naći u opusima čitavog niza autora, od renesanse do danas. Među francuskim kompozitorima su, na primer, Mark-Antoan Šarpantje, Andre Kampra ili Mišel-Rišar Delalond.

Marta 1715, njihov savremenik Luj-Nikola Klerambo potpisuje ugovor kojim je postavljen za orguljaša i majstora muzike u kraljevskoj obrazovnoj instituciji Sen Sir koju je Madam d'Mentnon, nezvanična kraljica Francuske, osnovala 30-ak godina ranije za mlade kćeri osiromašenih plemića. Klerambo je bio obavezan da se stara o muzici koju će devojke pevati u svojoj crkvi Sen Silpis u Latinskom kvartu, kako ne bi bila iskvarena, te da s vremena na vreme rukovodi probama, kako bi gospođe nastavnice i devojke sačuvale uniformnost svojih glasova i pevanja tokom bogosluženja. Bio je i u obavezi da se stara o orguljama i da ih svira.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се