Čitaj mi!

Moja Srbija

Gosti: Stanko Kostić, likovni umetnik fotografije i Dušan Milovanović, istoričar umetnosti

„Takvu Srbiju decenijama, bogobojazno i dušepolezno, pažljivo osmatra i kamerama beleži njene ćudi, na jedinstveni način čovek, umetnik, fotograf i gospodin Stanko Kostić, u želji da obuhvati što više, dosegne što dalje i zabeleži što brže njene vrline, Lepotu i sve dobre strane njenih ljudi, predela i Neba nad njima.

Dok tumara srpskim bespućima liči nam ponekad, tako na drevnog Ahasvera, večnog lutalicu, pošto za sobom, svetli trag ostavlja pre-na one drevne trubadure i truvere, što su srednjovekovnu tamu razgonili delima svojim i očaravajućom muzikom.

I još, podseća ponekad, terenski odeven i sa šeširom, s kamerama o ramenu i pored svog džipa -na one stare i prve fotografije-prethodnike što su temelje ovom umeću, zanatu i umetnosti, postavljali i utvrđivali...

Neustrašivi podvižnik, spreman da se uspentra i na najgrbavije hridi, zađe u kanjone i spusti se u mračne dubine pećina gde retko ko zalazi, sem avanturisti i speleolozi... i sa svih tih mesta da donese dragocene bisere i zauvek ih sačuva za nas i za one što za nama budu dolazili". (Dušan Milovanović, istoričar umetnosti o izložbi fotografija - Moja Srbija, autora Stanka Kostića).

Povodom izložbe fotografija „Moja Srbija" Stanka Kostića, u Galeriji RTS, Beograd, Takovska 10, gosti ovonedeljne Riznice su autor izložbe, likovni umetnik fotografije ULUPUDS Stanko Kostić i Dušan Milovanović, istoričar umetnosti, teoretičar, kritičar i publicista.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 17. jan 2022, 17:47) - anonymous5miroslav ljubomirovic [neregistrovani]

Mali je broj ljudi kakav je duhtanko Kostic ziveo dugo i slikao lepote nase Srbije

Dugo ziveo i slikao nasu lepu Srbiju.

Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]