Čitaj mi!

Kultura sećanja i politika pamćenja

Gost Riznice istoričar Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida.

„Ukazivanjem na termin Damnatio memoriae koja potiče iz rimskog prava, a odnosi se na ingerenciju Senata da „protera iz javnog sećanja" počinioce najtežih prestupa. Transponovano u savremeno doba može se uočiti i to kako smo svedoci masovne primene Damnatio memoriae po pitanju pojava, fenomena, događaja i ličnosti koji su obeležili razdoblja Prvog, a potom i Drugog svetskog rata. Stiče se utisak kao da smo sami sebe osudili na zabranu sećanja ili prepuštanje istorijskom zaboravu čime smo širom otvorili vrata krivotvorenju i relativizaciji onoga što se desilo u tim periodima. Retki su pojedinci koji pokazuju neophodan nivo znanja i svesti o potrebi negovanja kulture sećanja zasnovane na istorijskim činjenicama. U institucionalnom smislu trenutna situacija nije ni malo bolja" (Istoričar Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida).

U ovonedeljnoj emisiji Riznica gost je istoričar Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida sa kojim razgovaramo o kulturi sećanja i politici pamćenja.

Autor i voditelj Dušanka Zeković.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]