Čitaj mi!

Dalibor Marković

Umetnički rukovodilac Vokalne grupe „Constantine” i profesor MŠ u Nišu

Nižu i srednju muzičku školu završio je u Nišu, a diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na odseku za Opštu muzičku pedagogiju.
Radi u Muzičkoj školi u Nišu kao profesor solfeđa. Marković je umetnički rukovodilac i jedan od osnivača Vokalne grupe „Constantine".

Bavi se pevanjem i aranžiranjem za vokalne i instrumentalne sastave svih tipova. Korepetitor je hora Osnovne škole „Sveti Sava" u Nišu. Bio je član horova „Obilić" („Krsmanović"), Niškog kamernog hora i Crkveno-pevačke družine „Branko" u Nišu. Sa Vokalnom grupom „Constantine" nastupao je na mnogobrojnim koncertima širom Srbije i u inostranstvu.

Član je Takmičarskog odbora Smotre horova i orkestara osnovnih škola Niškog okruga (SHOŠ). Godine 1994. bio je učesnik u Svetskom horskom ansamblu u Bajrojtu. Kao dirigent i korepetitor nastupao je sa ansamblima u Engleskoj, Francuskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Češkoj, Izraelu, Poljskoj, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Srbiji.
Stručni je predavač u okviru pripreme dečjih horova za Regionalno i Republičko takmičenje horova i orkestara osnovnih škola, a sarađuje kao stručni predavač i konsultant sa učenicima srednjih škola koji se bave muzikom i kojima nije to osnovno zanimanje.


Sarađivao je sa istaknutim dirigentima kao što su Thomas Neuhoff (Nemačka), Pavel Kotla (Poljska), Daniele Giulio Moles (Italija), Darinka Matić Marović (Srbija), Đorđe Stanković (Srbija), Miloje Nikolić (Srbija), Nemanja Savić (Republika Srpska), Milorad Veljković Špaja (Srbija). Uspešno je pripremio mešoviti hor Srednje muzičke škole iz Niša u operi „Kavalerija Rustikana".


Autor emisije: Ana Ćirica

broj komentara 0 pošalji komentar
Pozitivna trema Pozitivna trema

Autor:
Ana Ćirica

Autorska emisija usmerena je na našu muzičku scenu i bavi se prevshodno temama u vezi sa klasičnom muzikom, uz povremene iskorake u druge oblasti (džez, "world music"). Ciljevi ove emisije su informativnog i edukativnog karaktera: usmeriti pažnju ka muzičkim umetnicima koji nisu dovoljno medijski eksponirani, mladima koji tek stasavaju na tom polju, kao i muzičarima koji nisu u prvom planu na koncertnim podijumima... [ detaljnije ]