Читај ми!

Četvrt veka studentskih protesta 1996/97.

Čedomir Antić i Lilijana Čičkarić

Upravo se navršilo četvrt veka od velikih studentskih i građanskih protesta zbog pokušaja Miloševićevog režima da falsifikuje rezultate lokalnih izbora u Beogradu i u još četrdesetak gradova i opština u Srbiji. Posle više od tri meseca svakodnevnih protesta u jesen 1996. i zimu 1997, uz posredovanje OEBS-a pojavio se „leks specijalis", zakon koji je priznao pobedu opozicije. Bila je to prva opoziciona pobeda i prvi poraz socijalista od uvođenja višestranačja.

Studentski protest težio je zaštiti ustavnih, građanskih i akademskih prava. Izdigao se iznad vlasti i opozicije i čitavom procesu dao posebnu dimenziju, snagu i energiju. Iz današnje perspektive, studentski protest 1996/97, zajedno sa protestima iz 1991. i 1992, deluje kao specifični „fenomen generacije" ili jedna od retkih konstruktivnih pojava turbulentnih i destruktivnih devedesetih godina prošlog veka.

Kako su studentski protesti devedesetih godina uticali na generacije koje su ih izvele a kako na društvo, i kakvo je njihovo nasleđe, za Rečeno i prećutano govore istoričar Čedomir Antić, jedan od vođa studentskih protesta 1996/97, i sociolog Lilijana Čičkarić, naučna savetnica na Institutu društvenih nauka.

Autor emisije je Radovan Pantović.

Fotografija sa naslovne strane: printskrin RTS 

 

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара