Читај ми!

Strani faktor i male države

Veliki i mali

Strani faktor upleten je u prisluškivanje. Umešan je i u izbore. Uticao je na sastav vlade. Strani faktor želi da postanemo deo „zapadnog poretka". Strani faktor ima veliki uticaj na Balkanu i nastojaće da poništi identitet naše nacije... U ovom kolažu svežih medijskih naslova, neosporno je, dominira „strani faktor".

Kao sintagma i kao realnost „strani faktor", ma kako ga vrednovali, veoma je aktivan, posebno u malim zemljama. One su predmet najraznovrsnijih uticaja i intervencija većih, posebno „velikih sila". Uloga stranog faktora važna je, a često i presudna, u definisanju vlasti i politika malih država. Iza „stranog faktora", osim velikih sila, obično se kriju i drugi faktori strane moći, kao što su korporativni, finansijski, institucionalni, neformalni...

Kako danas razumeti „strani faktor", koliki je njegov realan uticaj na politička i društvena zbivanja i koji su mehanizmi njegovog delovanja kod nas i u okruženju za Rečeno i prećutano govore diplomate, dugogodišnji ambasadori Branko Branković i Zoran Milivojević.

Autor emisije je Radovan Pantović.

 

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара