Читај ми!

Neozoik – popularizacija arheologije

Gosti ovonedeljne epizode su Tamara Pavlović i Dimitrije Marković, osnivači Fondacije „Neozoik” i studenti doktorskih studija arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Fondacija „Neozoik" novonastala je fondacija koja se bavi promocijom i popularizacijom arheologije i kulturnog nasleđa u Srbiji i regionu.
U četvrtak, 28. novembra, u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu premijerno je prikazan dokumentarni film „Nemački ašov na Kalemegdanu". Film je nastao u saradnji Fondacije „Neozoik" i Centra za istraživanje Dunavskog regiona, a otkriva šta su Nemci tražili, ali i šta su pronašli u arheološkim istraživanjima na prostoru Beogradske tvrđave između 1941. i 1943. godine. Kroz film se analizira i zloupotreba arheoloških istraživanja u propagandne svrhe.

Razgovaraćemo o filmu koji je premijerno prikazan, ali i o brojnim aktivnostima „Neozoika" na promociji i popularizaciji arheologije i uspešno realizovanim radionicama kojima su arheološka istraživanja približili osnovcima. Razgovaraćemo i o istraživanjima u oblasti bioarheologije, a gosti će nam predstaviti projekte na kojima rade u okviru svojih doktorskih studija. Saznaćemo kako arheolozi analiziraju kosti, ali i čime su se hranili rimski vojnici na području današnje Srbije.
U redovnoj rubrici, prof. Momčilo B. Đorđević donosi zanimljivosti iz sveta medicine.

Autor i voditelj: Tomica Mišljenović

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи