Čitaj mi!

Nag pančami – praznik kobre

Prvih decenija 19. veka, škole u gradovima Maharaštre, kao što su Sangali, Satara i Kolapur, zatvarale su se za Nag pančami.

Svečano obučeni učenici, udarajući u bubnjeve, kretali su se u velikim procesijama na čijem su čelu stupali bogato ukrašeni slonovi i konji. Čak su se i elegantne maharane, praćene frulašima, upućivale na službu veličanja kobri pred mravinjacima termita. Pred ovim velikim zemljanim kupama, od kojih su zmije napravile svoja staništa, maharane su bacale latice oleandra i lotosa, vodenog ljiljana i jasmina.


U Putu svile otkrivamo kako praznik kobre izgleda u 21. veku. Muzičko društvo pružiće legendarni mandolinista Ju Šrinivaš, pevačice Aša Bosle i Kran Aluvalija, gitarista Debašiš Batačarja i duvački orkestri „Musafir" i „Jaipur Kawa Brass Band".
.
Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina

Put svile, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]