Читај ми!

O knjigama Ljudmile Ulicke i Kler-Luiz Benet

Neda Nikolić Bobić i Mića Vujičić

Upravo je objavljena nova knjiga velike ruske književnice Ljudmile Ulicke „Sveto smeće". Ovo je nesvakidašnja knjiga autobiografskih priča i eseja u kojima Ulicka govori o mnogim pitanjima o kojima većina današnjih pisaca ćuti kako u književnom tako i u javnom životu. Ljudmila Ulicka je jedan od vodećih pisaca savremene svetske književnosti. Njene priče i romani prevedeni su na više od dvadeset jezika. Dobila je čitav niz ruskih i međunarodnih književnih priznanja među kojima su: „Medisi", ruski „Buker", Nagrada za rusku knjigu itd. Na srpski jezik prevedene su skoro sve knjige Ljudmile Ulicke, a posledenjih godina tri romana: „Slučaj Kukocki", „Zeleni šator" i „Jakovljeve lestve". O knjizi „Sveto smeće" Ljudmile Ulicke razgovaramo sa prevodiocem Nedom Nikolić Bobić.

Predstavljamo još jednu novu knjigu ‒ „Jezerce" Kler-Luiz Benet. Benetova je odrasla na jugozapadu Engleske, a od 1999. živi i radi u gradu Galveju na zapadnoj obali Irske. Kratke priče i eseje objavljivala je u brojnim časopisima. Njena prva zbirka priča „Jezerce" objavljena 2015. naišla je na lep prijem kod publike, dok kritika hvali Kler-Luiz Benet zbog „jedinstvenog književnog talenta, očaravajućeg duhovitog i nadahnutog pisanja kojim ponire duboko u srž ljudskih odnosa". O knjizi „Jezerce" Kler-Luiz Benet razgovaramo sa piscem i knjiženim kritičarem Mićom Vujičićem.

U svom eseju Bojan Belić govori o nemačkom književniku Hajnrihu fon Klajstu, koga znamo više kao dramskog pisca a manje kao pesnika.

Emisiju uređuje i vodi Dragana Kovačević.

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи