Читај ми!

Naši u svetu: vajar iz Minesote i magistar fotografije iz Pariza

Gosti: Zoran Mojsilov i Milovan Ćirovski

Zoran Mojsilov je svetski priznati vajar iz Minesote (SAD), rođen u Beogradu 1955. godine. Interesovanje za skulpturu kod njega je započelo još kad je, kao dečak, pravio noževe, mačeve, alatke i igračke dečacima iz kraja, a nastavilo se 1971, kad je kao juniorski predstavnik kluba „Radnički" sa Crvenog krsta postao prvak Jugoslavije u rvanju i kada je izvajao skulpturu Dva rvača u ringu, od koje je sve počelo. Dok je studirao vajarstvo na Likovnoj akademiji u Beogradu, crtao je karikature za „Politiku ekspres", „Student" i „Književnu reč". Tada je upoznao svog velikog učitelja, poznatog jugoslovenskog i srpskog vajara Matiju Vukovića. Ranih osamdesetih godina otišao je iz Beograda, a u Pariz je stigao s kartom u jednom pravcu i priključio se nezavisnom umetničkom centru - Društvu konfluencija. U tom nezavisnom multidisciplinarnom rezidencijalnom centru za umetnike okupljala su se mnoga poznata imena umetnosti, teatra i muzike, a čest posetilac je bio i nekadašnji ministar kulture Žak Lang. Mojsilov je tu upoznao i Ajlin Krug, danas Mojsilov, svoju suprugu i saradnicu s kojom će 1986. otići u Ameriku. Njegove ogromne instalacije od kamena, gvožđa i drveta postavljene su po celom svetu. Samo u SAD ih ima u više od 25 država. Beogradu je poklonio skulpturu Šiklja, kameni dvosed, postavljen ispred galerije Stara kapetanija u Zemunu. Avgusta 2017. uradio je impozantnu instalaciju Jabučila, mitskog krilatog konja vojvode Momčila, koja je postavljena u pirotskoj tvrđavi Kale.

Milovan Ćirovski je magistar fotografije iz Pariza (Francuska). Vrhunski fotografski domet Ćirovski je ostvario u umetničkoj i novinskoj fotografiji, a poslednjih godina širom Francuske veoma je aktivan na fotografisanju prirodnih lepota i turističkih destinacija, angažovan od zvaničnih francuskih institucija. Veliku popularnost imala je njegova izložba fotografija srpskih slikara iz Pariza koje je Ćirovski snimao punih deset godina, posebnim umetničkim rukopisom. Dugogodišnji je dopisnik agencije „Beta" iz Francuske.

Urednik i voditelj: Miodrag Jakšić

 

Бескрајни плави круг

Autor:
Група аутора

Последња седмична емисија из циклуса СВЕТСКА СЦЕНА И СУСЕДНЕ КУЛТУРЕ посвећена је нашој дијаспори и струјањима између ње и матичне културе у Србији. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво