Čitaj mi!

Aleksandar Cvetković

Gost Kluba 2 je slikar Aleksandar Cvetković.

Jedan od najeminentnijih umetnika naše savremene likovne scene, nekadašnji član legendarne grupe „Siluete" i bajker, već 35 godina živi u banatskom selu Šumarak, gde je sa porodicom stvorio ambijent koji ne napušta rado. Posle deset godina provedenih u Njujorku i boravka u Beogradu, ipak se odlučio za život kraj Dunava, gde je uz prirodu, ribolov i brojne pernate životinje koje gaji, pronašao mir i tišinu za stvaranje. U Beograd ne odlazi jer, kako kaže, nema više njegove ekipe prijatelja, novinara, muzičara, književnika, slikara, sa kojima je provodio vreme u „bermudskom trouglu".

Iako je najsrećniji kada je za štafelajem, prva ljubav mu je muzika i uživa u nastupima po selima južnog Banata i Beogradu sa svojim bendom, koji nosi ime po pevaču iz Engleske Malkolmu Bridžeru. Ponosan je što je završio Akademiju i pomalo žali jer više nema profesora koji su bili autoriteti kao Stojan Ćelić, Cuca Sokić, Nedeljko Gvozdenović, Radenko Mišović, Mića Popović, koji Cvetkovićevu suštinu učešća u istoriji srpske umetnosti 20. veka karakteriše kao „istraživački stav".

Aleksandar Cvetković je rođen 1947. godine u Aleksincu. Priredio je više od 60 samostalnih izložbi i učestvovao na brojnim likovnim manifestacijama. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada, a izdvajaju se prve nagrade Oktobarskog salona 1977. i 1988, Zlatna paleta 1985, nagrada Politike iz Fonda Vladislava Ribnikara 1990. godine.

U Klubu 2 o pripremama za samostalnu izložbu 6. oktobra u beogradskoj galeriji ULUS, neiscrpnoj temi „Alegorija na grčke mitove", „Siluetama", Beogradu, Njujorku, uz muziku Vilija Nelsona, Džonija Keša, rok i bluz.

Emisiju uređuje i vodi Tanja Živković.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 28. jul 2021, 13:09) - Nikola [neregistrovani]

Odlican 5

Odlican intervju, preneli ste nam kompletni utisak samog okruzenja u kome zivi i radi g. Aleksandar Cvetkovic.
O opusu i delu samog slikara i da ne govorimo, sve u svemu, kao da smo bili zajedno sa vama u Sumarku i doziveli proslavljenog slikara Cvetkovica na sebi svojstven nacin.

Bravo za podkast, cak i pevac u pozadini daje svoj sarm celoj prici, dozivljaj od 360*