Читај ми!

Preparirani klavir Džona Kejdža

U večerašnjoj emisiji Visine od 19.07, možete slušati deo ciklusa Sonate i interludijumi za preparirani klavir Džona Kejdža. Urednica je Gorica Pilipović.

Kejdž je, bez svake sumnje, jedan od najuticajnijih američkih kompozitora i teoretičara u HH veku. Kao vodeća figura muzičke avangarde posle Drugog svetskog rata, osmislio je inovacije kao što su indeterminacija u muzici, elektroakustički zvuk, nestandardna upotreba muzičkih instrumenata i upotreba predmeta koji nisu muzički instrumenti.
Preparirani klavir je, mogli bismo reći, kombinacija poslednja dva - zvuk jednog tradicionalnog instrumenta se menja tako što se u njega unose razni strani predmeti, u ovom slučaju stavljaju se na žice ili između njih. Kejdž je prvi put preparirao klavir 1938. za jednu baletsku predstavu. Bilo je to silom prilika, usled nedostatka potrebnog ansambla udaraljki i Kejdž je rešio problem umećući metalne predmete u rezonantnu kutiju. Bio je potpuno oduševljen dobijenim rezultatom toliko da je u narednoj deceniji neprestano komponovao za preparirani klavir.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара