Čitaj mi!

Zadojen muzikom svog naroda

Veliki norveški kompozitor Edvard Grig od najranijih dana karijere bio je inspirisan narodnom muzikom svoje zemlje. U današnjem Autogramu urednica Gorica Pilipović predstavlja njegov klavirski ciklus „19 norveških narodnih pesama" opus 66.

Kad je Grig završio studije u Lajpcigu, te potražio sreću u Kopenhagenu, potpao je pod uticaj kolege Rikarda Noraka, inače autora norveške himne, koji je smatrao da budućnost norveške muzike leži u nacionalizmu, u nečemu što je jedinstveno norveško, drugim rečima, u narodnoj pesmi. Grig je pošao tim putem u mnogim svojim delima, a danas ćemo videti kako je to ostvario u ciklusu „19 norveških narodnih pesama" op. 66 za klavir iz 1896. godine.

„U svojim opusima 17 i 66 prilagodio sam narodne pesme za klavir, dok sam u opusu 30 dao jedan slobodniji aranžman folklornih balada za muški glas. U još tri ili četiri dela pokušao sam da upotrebim norveške teme. Ali, pošto sam do sada objavio već 70 kompozicija, neka mi bude dopušteno da kažem da ništa nije nekorektnije nego kad neki nemački kritičari ustvrde da je moja originalnost ograničena pozajmicama iz folklora. Potpuno je druga stvar ako se nacionalni duh, koji se od davnina ispoljava kroz narodnu pesmu, nadvija nad mojim originalnim stvaranjem", požalio se Grig u pismu prijatelju 1900. godine.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Autogram Autogram

Autor:
Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Radoš Mitrović

U Autogramu predstavljamo značajna dela koja najpotpunije reflektuju domete i umetničku ličnost nekog autora u pojedinim segmentima njegovog opusa. [ detaljnije ]