Čitaj mi!

Mikroplastika i zdravlje ljudi – projekat IMPTOX

Mikro i nano plastične čestice prisutne su u životnoj sredini i deo su našeg svakodnevnog života.

 

Nalaze se u hrani koju jedemo, vodi koju pijemo i vazduhu koji udišemo, a ipak ne znamo koliko su opasne po ljudsko zdravlje. Upravo zbog toga je jedan od osnovnih ciljeva projekta pod akronimom IMPTOX razumevanje efekata mikro i nano plastičnih čestica na ljudsko zdravlje, a posebna pažnja biće posvećena proceni rizika od alergijskih bolesti uzrokovanih plastičnim česticama u kombinaciji sa drugim zagađujućim materijama u životnoj sredini, a na osnovu pretkliničkih i kliničkih studija.


Realizacija projekta IMPTOX, finansiranog u okviru programa Evropske unije „Horizont 2020", započela je 1. aprila 2021. godine, a projektni tim čine stručnjaci iz jedanaest institucija iz osam zemalja. Naša gošća je koordinatorka projekta, prof. dr Tanja Ćirković Veličković, redovna profesorka Hemijskog fakulteta u Beogradu i dopisna članica SANU.
O plastici u životnoj sredini govoriće i prof. dr Momčilo B. Đorđević u redovnoj rubrici o novostima iz sveta medicine, a kao i svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, u „Naučnom prelistavanju" sa Nikolom Božićem iz Petnice donosimo pregled najinteresantnijih vesti iz nauke u mesecu koji ostaje za nama.

Autor i voditelj: Tomica Mišljenović

broj komentara 0 pošalji komentar
Hoću da znam Hoću da znam

Autor:
Tomica Mišljenović

Emisija „Hoću da znam“, posvećena je popularnoj nauci, koja će svakog četvrtka od 9 do 10 sati, počev od 1. oktobra 2020. donositi pregled vesti i zanimljivosti iz sveta nauke, razgovore sa istraživačima i odgovore na pitanja slušalaca. [ detaljnije ]