Čitaj mi!

Katarina Kostić i Snežana Ivković

Četrdeset godina postojanja Srpsko-kanadskog udruženja pisaca „Desanka Maksimović” u Torontu.

Katarina Kostić rođena je 1936. godine u Šapcu. Završila je studije francuskog jezika u Beogradu. Od 1969. do 1973. živela je u Parizu, gde je bila saradnik enciklopedijskog časopisa „Alfa" (La Maison encyclopedique Alfa). Godine 1973. doselila se u Toronto, gde i danas živi. Bila je zaposlena u redakcijama etničkih listova na srpskom i ruskom jeziku sve do penzije. Jedan je od osnivača i do 2016. bila je aktivni predsednik Srpsko-kanadskog udruženja pisaca „Desanka Maksimović" u Torontu. Objavila je veliki broj poetskih i proznih knjiga. Spada u red najznačajnih hroničara života Srba na severnoameričkom kontinentu. Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja. Član je Udruženja književnika Srbije.

Snežana Ivković je rođena u Vršcu. Osnovnu i srednju školu završila je u Zrenjaninu, a diplomirala je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu. Od 1993. godine živi i radi u Kanadi. Nakon trideset godina rada u obrazovanju i oblasti informacionih tehnologija, sada radi kao novinar časopisa na srpskom jeziku koji izlazi u Torontu - „Severnoameričke novine" (SAN). Za rad u obrazovanju nagrađivana je i u Srbiji i u Kanadi. Objavila je tri knjige, kao i mnogobrojne radove u antologijama i zbornicima. Od 2018. godine je predsednik Srpsko-kanadskog udruženja pisaca „Desanka Maksimović". Član je Udruženja književnika Srbije.


Urednik i voditelj: Miodrag Jakšić

broj komentara 0 pošalji komentar
Beskrajni plavi krug Beskrajni plavi krug

Autor:
Miodrag Jakšić

Poslednja sedmična emisija iz ciklusa SVETSKA SCENA I SUSEDNE KULTURE posvećena je našoj dijaspori i strujanjima između nje i matične kulture u Srbiji. [ detaljnije ]