Čitaj mi!

Ekološki magazin

Sve boje javašluka

Još tridesetih godina prošlog veka meštani Bora su protestovali jer im je rudnik zagadio zemlju, vodu i vazduh. Neki su protest platili životom, a izbio je i diplomatski incident - tadašnji vlasnici bili su Francuzi.
Osamdesetih godina prošlog veka, tada novinar - početnik, Milenko Vasović je pisao o Boru i Majdanpeku, gradovima bez ptica, a sa mrtvim rekama.
Skoro sto godina kasnije, eto ga i Rio Tinto. Ima Srbija litijuma za svetsku ekspanziju električnih automobila, a tehnologija je toliko napredovala da rudnik može pride da bude i turistička atrakcija, kao što je sličan u Češkoj. Na greškama se uči, pa je australijska kompanija za vek i po stekla solidno znanje.

U Dorćol Platzu otvorena je izložba "Pejzaži nemara", posvećena prehrambenom javašluku. Autor Feđa Kiselički kritikovao je konzumerizam i bahatost, krenuvši od sebe - fotografisao je namirnice koje su se ubuđale u njegovom frižideru.

Autor i voditelj emisije je Aleksandra Vukićević.  

broj komentara 0 pošalji komentar
Čekajući vetar Čekajući vetar

Autor:
Aleksandra Vukićević

Ekološki magazin koji se bavi odnosom čoveka i životne sredine, čoveka i prirode. Emituje se nedeljom od 8 do 10 sati. [ detaljnije ]