Читај ми!

Savremena ženska proza u Poljskoj i Češkoj

U emisiji Čitač govorimo o književnoj sceni u Poljskoj i Češkoj.

 

Violeta Greg (1974) poljska je književnica koja od 2006. živi u Velikoj Britaniji. Objavila je šest zbirki poezije, kao i zbirku priča „Zelene voćke". Dobitnica je književnih nagrada u Poljskoj, ali i drugim zemljama. „Zelene voćke" donose nam književni portet seoskog života u komunističkoj Poljskoj sedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, predstavljen iz perspektive devojčice Viole. Knjigu je prevela Mila Gavrilović, koja je naš gost u emisiji.

Petra Soukupova (1982) jedna je od najuspešnijih savremenih čeških spisateljica. Završila je scenaristiku i dramaturgiju na praškoj filmskoj akademiji. Roman „Na more" je njen književni prvenac iz 2007. godine. Sledi zbirka priča „Nestati", za koju je osvojila prestižnu nagradu „Magnesia Litera" u kategoriji knjiga godine. Autorka je i tri romana i više knjiga za decu.

Dora Kapralova (1975) rođena je u Brnu, a od 2007. živi u Berlinu. Završila je studije radijske i televizijske dramaturgije i scenaristike na Pozorišnoj akademiji. Njena prva objavljena knjiga je pozorišni komad „Uzvišenja", pisala je priče i dnevničku prozu. Zbirka priča „Ostrva", o kojoj danas govorimo, kritika je izuzetno dobro primila. O knjigama razgovaramo sa prevodiocem s češkog Tihanom Hamović.

Emisiju uređuje i vodi Dragana Kovačević

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара