Читај ми!

Rijaliti: Vladavina banalnosti i prostakluka i savršeno modelovanje naroda

U emisiji „Kontrapunkt", u razgovoru sa docentkinjom dr Jadrankom Božić, predstavljamo temat časopisa Kultura br. 166: „Rijaliti programi u Srbiji ‒ globalni ili nacionalni fenomen".

„Rijaliti šou" u Srbiji pokazao se „kao najjeftiniji ovovremeni opijum za narod, okupacija banalnošću i prostaklukom, kolektivna hipnoza, voajerizam kao nacionalna disciplina, takmičenje u psovanju i vređanju, i pokazatelj je opšte besposlenosti, ispraznog trošenja vremena, bežanja od realnosti ili čist eskapizam"... (Gordana Đerić, Rečnik suvišnih reči). Pokazatelj uticaja koji rijaliti programi imaju u Srbiji je podatak da se prošle godine za učešće u Zadruzi prijavilo 75 000 kandidata, dok je u školu upisano 63 000 učenika!

Emitovanje rijaliti programa u Srbiji je počelo pre 17 godina kada je Pink počeo sa prikazivanjem Letećeg starta, a ubrzo nakon toga i RTS sa emisijom Jednostavni život. Zatim je stigao Veliki brat na B92. Ove su emisije, kako je vreme odmicalo, menjale svoj oblik i postajale su sve senzacionalnije i opskurnije u sadržajima koje nude. Pompezne najave novih sezona ovih emisija traju nedeljama pre početka njihovog emitovanja i osim spekulacija o tome koji će rijaliti igrači otići u koji rijaliti šou, više miliona evra ulaže se u projekte poput onoga koji je izgrađen za treću sezonu Zadruge (2019), za čije potrebe je sagrađen „bajkovit imaginarijum koji predstavlja kombinaciju Venecije, Firence i Monaka u pokušaju da se spoje tri epohe - početak 16, 20. i 21. veka. Za potrebe Zadruge sagrađena je kneževina sa oko sto objekata, morskim zalivom, brodovima, gliserima, oldtajmerima, mlaznim odelima i umetninama od neprocenjive vrednosti."

Autor emisije je Biljana Đorović.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво