Читај ми!

Visoki Dečani ‒ napad, odbrana, zaštita

Jovan Janjić i Dušan Janjić

Manastir Visoki Dečani uvršten je na listu najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu imajući u vidu istorijski značaj i kulturne vrednosti, kao i urgentnost njegove ugroženosti. To je jedini spomenik u Evropi koji se 20 godina u kontinuitetu nalazi pod snažnom vojnom zaštitom budući da se radi o spomeniku izuzetno velike istorijske i kulturne važnosti za Evropu i svet.

Manastir koji je kao svoju zadužbinu i mauzolej osnovao kralj Stefan Dečanski, a nakon čije smrti je radove nastavio njegov sin Dušan, upisan je na Uneskovu Listu svetske baštine, dok se od 2006. godine nalazi i na Uneskovoj Listi ugrožene svetske baštine.

Međutim, predsednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti ocenili su da manastir Visoki Dečani ne ispunjava kriterijume da bude uvršćen u program „Sedam najugroženijih spomenika" Evrope. Oni su tu ocenu poslali organizaciji Europa nostra, koja deluje u oblasti kulturnog nasleđa i koja je i uvrstila manastir Visoki Dečani na listu najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021. godinu. Usledilo je i javno pismo 40 albanskih organizacija civilnog društva na Kosovu koje oštro kritikuju odluku organizacije Europa nostra, iznoseći optužbe da upisivanje manastira Visoki Dečani na evropsku listu sedam najugroženijih spomenika kulturnog nasleđa stvara „lažan odraz stvarnosti na Kosovu" i da podaci o nominaciji „uglavnom potiču iz izveštaja srpskih institucija".

U toku je organizovana kampanja koju sprovode kosovske institucije, albanske organizacije civilnog društva i deo medija sa ciljem da se Evropa nostra prikaže kao organizacija koju su navodno instrumentalizovali Vlada Republike Srbije i SPC, naveo je u izjavi vladika Teodosije, dodajući da se tako još više ugrožavaju svetinje na Kosovu, posebno Visoki Dečani. Kakva je politička pozadina napada na Visoke Dečane i igumana manastira Savu Janjića i da li je u suštini pitanje statusa i pripadnosti verskog i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji?

Govore Jovan Janjić, pisac, kulturolog, verski analitičar i Dušan Janjić, osnivač i predsednik Upravnog odbora Foruma za entičke odnose.

Autor: Dušanka Petrović

 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи