Pregovori o izbornim uslovima

Miloš Jovanović i Konstantin Samofalov

Ni nakon osam meseci od izbora u junu 2020, nije poznato kako će izgledati dijalog između vlasti i opozicije o izbornim uslovima, za čiju organizaciju je, osim Evropskog parlamenta, zadužen i predsednik Narodne skupštine.

Međustranački dijalog o izbornim uslovima vodiće se na dva koloseka. Tu mogućnost najavio je predsednik Skupštine Ivica Dačić, a njegova ideja prihvatljiva je i većini opozicionih stranaka.

Na prvom „koloseku" dijalog će se voditi uz posredovanje Evropskog parlamenta, i u njemu će se za stolom, prekoputa predstavnika vlasti, naći članovi opozicionih stranaka, koje su zahtevale da se Evropa uključi u razgovor o izbornim uslovima. To su većinom partije koje su
bojkotovale prethodne izbore.

Uporedo, vlast će voditi dijalog bez stranaca sa strankama koje smatraju da je mešanje Evropske unije neprihvatljivo.

Evropski parlament na tim razgovorima predstavljaće bivši poslanici Eduard Kukan i Knut Flekenštajn, koji će lično prisustvovati, kao i Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, koji će učestvovati preko video-veze.

Predsednik Aleksandar Vučić je najavio da je „moguće da će učestvovati u razgovoru sa onima koji ne žele prisustvo evropskih predstavnika, jer se onda podrazumeva da unutar države Srbije mi odlučujemo kakvu budućnost hoćemo".

Kada će početi dijalog vlasti i opozicije, još se ne zna. Dijalog je trenutno u tzv. pripremnoj fazi, koja podrazumeva da evropski posrednici razgovaraju s poslaničkim grupama, Vladom i opozicijom.

Pregovori o izbornim uslovima ‒ za i protiv posredovanja Evropske unije?

Svoje stavove predstavljaju: Miloš Jovanović, Demokratska stranka Srbije, i Konstantin Samofalov, Socijaldemokratska stranka.

Autor: Dušanka Petrović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи