Čitaj mi!

Rodno osetljiv jezik

Svenka Savić i Marina Nikolić

Šta se pod rodno osetljivim jezikom podrazumeva i da li nesporazum nastaje kod primene ženskog gramatičkog roda kada se označavaju zanimanja i titule?

U javnoj raspravi Nacrta Zakona o rodnoj ravnopravnosti predloženo je ujednačavanje upotrebe termina i preciznije definisanje novih pojmova. Naviknuti smo na reči: učiteljica, negovateljica, ali hoćemo li se morati navikavati i na ginekološkinju, akademkinju, virusološkinju... Strukturalisti tvrde da postoji i rodno neutralan oblik u srpskom, a to je muški rod.

Među lingvistima su podeljena mišljenja. Jedni se zalažu i nadaju pozitivnom ishodu u normiranja rodno osetljivog srpskog jezika. Drugi smatraju da srpski jezik nije jezik rodne neravnopravnosti i da se pisanjem kvalifikacija ženama u ženskom rodu vrši nasilje nad jezikom.

Uzmimo primer dosadašnjeg imenovanja žena u zvanje doktora nauka i možda, u najskorije vreme, u doktorku nauka, pod pretpostavkom da će verovatno biti usvojen Zakon o rodnoj ravnopravnosti.

Gošće autorke i urednice Melihe Pravdić su profesorka emerita Univerziteta u Novom Sadu Svenka Savić i dr Marina Nikolić, šef Odseka za standardni jezik u Institutu za srpski jezik SANU.

 

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 03. jul 2021, 14:15) - anonymous [neregistrovani]

Stvarnost

Kome je to palo na pamet ?

(nedelja, 18. apr 2021, 19:28) - Robot [neregistrovani]

Rodna ravnopravnost u jeziku

Komentator košarkaške utakmice: plejica dodaje loptu krilici, ova odmah centrici.... Smešno, besmisleno i glupo!

(nedelja, 18. apr 2021, 15:54) - Vojin Šarčević

Лингвистика и политика

Поштована,
када је говорено о српскохрватском као полицентричном језику, гошћа је вероватно претпоставила данашњу оделитост језика; српског, хрватског, босанског и црногорског, имајући у виду политички контекст.
Срдачно,
Мелиха Правдић

(sreda, 14. apr 2021, 19:54) - anonymous [neregistrovani]

Sramno

Stvarno je sramota šta ove dve naučnice govore. Subjekat i predikat se moraju slagati u rodu - kako onda kažemo "On je budala" ili "On je hulja." Srpski jezik je nastao iz srpskohrvatskog!? Na kom jeziku je onda nastala srpska narodna poezija, na kom jeziku je pisao Njegoš? Verovatno na crnogorskom, koji je onda stariji i od srpskohrvatskog i od srpskog. I tako dalje. Nije to silovanje jezika, to je silovanje mozga.