Čitaj mi!

Miško Šuvaković

Aleš Erjavec „Estetske revolucije i avangardni pokreti 20. veka", Fakultet za medije i komunikacije, Orion-art

Knjiga „Estetske revolucije i avangardni pokreti 20. veka" je zbornik radova nastao kao rezultat zajedničkog rada svetski poznatih stručnjaka iz oblasti avangardnih pokreta u umetnosti, a koje je okupio dr Aleš Erjavec.

Osnovna teza koju je u ovoj knjizi Erjavec postavio, a kao svojevrsni okvir za pozvane teoretičare, jeste da jedan umetnički pokret može da ponese atribuciju avangardnnog samo ako na širem društvenom polju menja estetska načela. Zbog takvog pristupa, u knjizi se analizira minimalna umetnost ili nadrealizam, ali ne i dada.

Među pozvanim autorima je i dr Miško Šuvaković, dekan Fakulteta za medije i komunikacije, koji je u svom tekstu razmatrao pokret Neue Slowenische Kunst, kao skup složenih umetničkih praksi a istovremeno i kao odraz estetskih simptoma društvenih i političkih slomova i transformacija.

Aleš Erjavec je naučni savetnik na Institutu za filozofiju Naučnog istraživačkog centra Slovenačke akademije nauka i umetnosti. Oblasti kojima se bavi su: estetika, istorija savremene umetnosti i kritička teorija.

Gost emisije je dr Miško Šuvaković.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović.

broj komentara 0 pošalji komentar