Čitaj mi!

Etiopija

I putnicima-početnicima poznato je da često moraju svoje časovnike da prilagode vremenskoj zoni u koju su došli.

U Etiopiji, međutim, taj čin nije dovoljan: potrebno je da prilagodite i svoj kalendar. Naime, zbog julijanskog kalendara, koji se ovde bez prestanka primenjuje, oni koji dođu ovamo mogu da se osete kao da su seli u vremensku mašinu koja ih odvodi sedam godina i osam meseci unatrag. Ipak, ono što najviše zbunjuje posetioce jeste činjenica da se početak 24-časovnog ciklusa merenja vremena ovde ne računa od ponoći već od zore.
I proslava Nove godine se u nekim delovima Etiopije održava u neobično vreme ‒ narod Oromo praznuje je u septembru.

Ovu, kao i mnoge druge neobične strane Etiopije osvetlićemo u današnjem Putu svile, u muzičkom društvu dveju grupa iz Adis Abebe ‒ „Ethiocolor" i „Fendika", koje na savremen način neguju muzičku tradiciju etiopskih pesnika-pevača, unoseći elemente tradicionalne kulture iz različitih delova svoje zemlje: načine pevanja, instrumente, ritmove kao što su volo, gondar, oromo.
Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina

Put svile, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]