Читај ми!

Uspavanke za violinu i klavir

U večerašnjoj emisiji Visine možete slušati uspavanke raznih kompozitora pisane za violinu i klavir.

Uspavanke su nastale pre samog jezika, kako se to poetično kaže. Majke su oduvek instinktivno znale da ljuljuškanje njihovih beba uz pevanje nekih nežnih melodija neminovno vodi u san. Muzički istoričari i samu uspavanku nazivaju „majkom svih pesama". Njen nastanak i poreklo, naravno, nisu poznati, a jedan od najranijih primera odgovarajućeg stiha datira iz starog Rima. On kaže: „lalla, lalla, lalla, aut dormi, aut lacta" - ili spavaj ili sisaj. Iz ove onomatopeje je, po svoj prilici, nastala i reč za uspavanku u nekim jezicima (engleskom, na primer). U starom Egiptu ili Grčkoj majke su verovatno i same svirale liru ili harfu dok su pevale, a večeras ćemo slušati violinu umesto njihovog glasa.
Smatra se da je prvu uspavanku pod tim imenom u klasičnoj muzici komponovao Frederik Šopen 1843. To je, naravno, njegova čuvena „Berseza", što je francuski termin za ovu vrstu pesme. Večeras ćemo slušati niz odgovarajućih komada za violinu i klavir, koji su ili nezavisne kompozicije ili deo nekog ciklusa.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи