Čitaj mi!

Tri decenije od 9. marta

„Mitig protiv petokrake" izveo je 9. marta 1991. godine na beogradske ulice 100.000 ljudi.

Izlazak građana organizovao je Srpski pokret obnove, čiji je lider Vuk Drašković 16. februara 1991. proglasom pozvao na demonstracije „9. marta, tačno u podne". Direktan povod za poziv da „TV Bastilja mora pasti" bio je državni komentar koji je pročitao urednik Slavko Budihna, a u kome se navodi da SPO sarađuje sa proustaškim i profašističkim režimom u Hrvatskoj, „što je suprotno vitalnim, istorijskim interesima srpskog naroda". Glavni zahtevi demonstracija bili su smene direktora Televizije Beograd Dušana Mitevića i još četvorice urednika. Tada su počeli žestoki, višečasovni sukobi na ulicama Beograda, u kojima su poginuli maturant Branivoj Milinović i policajac Nedeljko Kosović.

Demonstracije su na kratko uzdrmale vlast tadašnjeg predsednika Srbije i lidera Socijalističke partije Srbije Slobodana Miloševića, pa je morao da ispuni zahtev za smenu direktora Televizije i njenih vodećih ljudi, koji su podneli ostavke.

Emisiju priprema i uređuje: Snežana Bićanin  

broj komentara 0 pošalji komentar
Pamtivek Pamtivek

Autor:
Snežana Bićanin

Emisija koja će pokušati da afirmiše bogatstvo Zvučnog arhiva Radio Beograda, u kome se čuvaju zanimljivi, ekskluzivni snimci stvarani tokom celog jednog veka, koliko traje istorija našeg radija. To bogatstvo protokom vremena sve više dobija na vrednosti. U njemu se nalaze zvučni zapisi važnih istorijskih događaja, razgovori sa najvažnijim ličnostima dvadesetog veka, stihovi u interpretaciji najčuvenijih pesnika. Emisija „Pamtivek“ pokušaće da upozna slušaoce Radio Beograda 2 sa nekim od tih retkih snimaka. [ detaljnije ]