Читај ми!

Saša Radojčić i Dragica Užareva

Gosti Gutenbergovog odgovora su Saša Radojčić i Dragica Užareva.

Osma pesnička knjiga Saše Radojčića „To mora da sam takođe ja", koja je ove godine ovenčana Zmajevom nagradom, bavi se pitanjem identiteta pesničkog subjekta iz više uglova, od kojih je odnos prema gradu jedan od dominantnih.

Osim relacije sa urbanim prostorom, subjekt ove poezije pokušava da sebe pronađe u sebi. Šta u tom pogledu za njega znači dan a šta noć, šta je hotimičan a šta nehotičan zaborav, kako se istina ispoljava u kolektivnom a kako u individualnom ja, i zašto je to važno za kompoziciju ove knjige, neke su od tema o kojima Radojčić govori za Gutenbergov odgovor.

Značaj kompozicije odnosi se i na novu pesničku knjigu Dragice Užareve „Kantate za glas i olovku", u kojoj se pesnikinja bavi koliko univerzalnim temama i arhetipskom simbolikom, toliko i onima iz nacionalne tradicije i njihovim simbolima. Lirski se preispituju i uže pesničke i intimne teme, a ono što se posebno izdvaja povodom opštih i posebnih pitanja jeste autorkino „uspešno kombinovanje neosimbolističke hermetičnost izraza sa narativnom otvorenošću savremene poezije" (A. Batinić). U kakvoj su sve vezi glas i pismo, pisanje i izvođenje, otkriva nam Dragica Užareva.

Uređuje i vodi: Sonja Milovanović

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво