Читај ми!

Fond za nauku

U današnjoj emisiji razgovaramo sa dr Milicom Đurić-Jovičić, direktorkom Fonda za nauku Republike Srbije.

Fond za nauku osnovan je u martu 2019. godine. sa ciljem obezbeđivanja uslova za kontinuirani razvoj naučno-istraživačkih aktivnosti u Republici Srbiji. Sa direktorkom Fonda ćemo razgovarati o programima realizovanim u prethodnoj godini, kao i o programima čije se pokretanje tek planira. Osvrnućemo se na ulogu Fonda za nauku u realizaciji ciljeva nedavno usvojene Strategije naučnog i tehnološkog razvoja Srbije, a govorićemo i o položaju žena u nauci povodom 11. februara, Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci. Posebnu pažnju u razgovoru posvetićemo programu IDEJE na koji je prijavljeno 915 predloga projekata istraživača iz Srbije, a čija je evaluacija u toku.

Serijal razgovora sa istraživačima iz Srbije o naučnoistraživačkim projektima kojima rukovode ili u čijoj realizaciji učestvuju započinjemo sa prof. dr Sonjom Kaišarević sa Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. U razgovoru ćemo saznati šta su to neuroaktivne supstance i zbog čega njihovo prisustvo u vodi predstavlja rizik, kao i na koji način će projekat kojim rukovodi prof. Kaišarević doprineti boljem razumevanju efekata neuroaktivnih supstanci na žive organizme. Projekat pod akronimom BIANCO finansira Fond za nauku u okviru poziva za izvanredne projekte mladih istraživača PROMIS.
U redovnoj rubrici, prof. Momčilo B. Đorđević govoriće o primeni veštačke inteligencije u medicini.

Autor i voditelj: Tomica Mišljenović

Хоћу да знам Хоћу да знам

Autor:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије