Читај ми!

Autobiografsko delo

Dok je komponovao Prvu simfoniju, Gustav Maler je uporedo radio i na svom prvom ciklusu pesama.

To je obimom nevelik, ali po značaju izuzetni ciklus pod naslovom „Pesme mladića lutalice", koji će ispuniti večerašnju emisiju Visine. Urednica je Gorica Pilipović.

To je ujedno Malerovo prvo potpuno zrelo delo i jedan od prvih ciklusa za glas i orkestar uopšte, ciklusa koji će on dovesti do vrhunca. Jer, za razliku od nekih prethodnika - Berlioza sa ciklusom „Letnje noći" ili Vagnera sa „Pesmama Matilde Vezendonk", na primer - Maler je od samog početka pratnju namenio orkestru. Značajno je i to da je on istovremeno i pesnik, dakle, autor stihova, iako su oni inspirisani nemačkom narodnom poezijom iz zbirke „Dečakov čudesni rog". Tematika je tipično romantičarska: glavni junak, mladić, luta poljima, nesrećan što je njegovu dragu preoteo suparnik. Kao i u drugim Malerovim ostvarenjima, i ovde ima autobiografskih elemenata, te neki analitičari smatraju da je 23-godišnji kompozitor lično iskusio nesrećnu ljubav i izlio svoja osećanja u poeziju. Kroz četiri pesme izražavaju se četiri stanja duhovne borbe u trenucima nespokojstva i duševnog poraza.Tvorac nemačkog lida, Franc Šubert, sa svojim ciklusom „Lepa mlinarica", ovde je pravi Malerov prethodnik, nisu to ni Berlioz ni Vagner.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи