Čitaj mi!

Nove godine

Nova godina na Putu svile

Najveći deo sveta dočekao je Novu godinu pre dva dana.

Međutim, ne svi. Ovaj praznik se u Kerali proslavlja 14. aprila, dan ranije u indijskim državama Andra Pradeš i Bengal, a 10. marta u Kašmiru. Nepalska Nova godina slavi se 21. marta, istog dana kada u Iranu počinje dvonedeljno praznovanje Noruza, Nove godine po zoroastrijanskoj tradiciji. Početak kineske Nove godine, pak, nema fiksiran datum u zapadnjačkom kalendaru jer se izračunava na osnovu lunarnog kalendara ‒ Praznik proleća u Kini, naime, počinje da se obeležvava 23. dana u poslednjem mesecu stare godine, koji zapadnjaci beleže između kraja januara i sredine februara.

Današnje, praznično izdanje Puta svile posvetili smo proslavi nove godine u najvećim kulturama duž tradicionalnog Puta svile ‒ Indiji, Kini i Iranu. Običaje vezane uz ove svetkovine pratiće muzika Sube Lakšmi, Kajhana Kalhora, Ravi Kirana, Hoseina Alizadea, grupe Maharadža i ansambala tradicionalne muzike iz kantonske i sečuanske oblasti.

Autor emisije je Ivana Komadina.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina

Put svile, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]