Čitaj mi!

Zavod za udžbenike u borbi za opstanak

Jelena Ivanović, Gordana Knežević Orlić i Hristina Mikić.

Da je Zavod za udžbenike u izuzetno teškoj situaciji saznajemo i iz saopštenja Odeljenja istorijskih nauka SANU i Izvršnog odbora SANU.

Između ostalog apeluje se na donošenje novog Zakona o udžbenicima sličnom onome koji se primenjivao od 1973. do 1993. godine.

Na slobodnom tržištu izdavači udžbenika nisu ravnopravni, tvrde akademici. U javnosti se već u polemičkom tonu komentariše ova situacija uz objašnjenje da je Zavod za udžbenike javno preduzeće i da ne zavisi od državnog budžeta.

U Zavodu za udžbenike postoji nada da će država pružiti pomoć u smislu zaštite javnog interesa u oblasti udžbeničkog izdavaštva.

Predmet komentara jeste i pozicija domaćih izdavača udžbeničke literature, a čiji je strani osnivač.

Nesumnjivo je da imaju veliki uspeh u izradi udžbenika za naš školski sistem.

O ovim temama razgovaramo, a gosti autorke i urednice Melihe Pravdić su Jelena Ivanović (Zavod za udžbenike), Gordana Knežević Orlić (Izdavačka kuća Klett  iz Beograda) i stručnjak za ekonomiju kulture Hristina Mikić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 11. dec 2020, 15:55) - Miroslava [neregistrovani]

odlicna emisija

Odlican razgovor i strucni sagovornici. Lepo objasnjena razlika izmedju privatnog izdavastva i javnog interesa i razlicitih efekata liberalizacije trzista . Meliha pravi najbolje emisije!!!!