Čitaj mi!

Istorijska geografija od 6. do polovine 16. veka

Gost emisije je prof. dr Siniša Mišić, Filozofski fakultet u Beogradu, Odeljenje istorije, šef Katedre za istoriju srpskog naroda u srednjem veku sa istorijskom geografijom i staroslovenskim jezikom.

„Prema podacima koje iznosi Konstantin Porfirogenit u Spisu o narodima, Srbi žive u Paganiji, od Cetine do Neretve, a od Neretve do Dubrovnika žive Zahumljani, koji su takođe Srbi. A Srbi su i Travunjani i Konavljani koji žive na prostoru između Dubrovnika i Kotora. Južnije od njih, pa prema kastelima Drača (Bar, Ulcinj, Lješ) nalaze se Dukljani za koje se izričito ne kaže da su Srbi. Duklja, Travunija, Konavli i Zahumlje graničili su se na planinskim stranama sa Srbijom, u kojoj svakako žive Srbi. Bosna je u to doba (10. vek) ulazila u sastav Srbije, ali je već bila poznata po svom imenu. Iz izlaganja cara-pisca, uočljiva je regionalna podvojenost, ali i pripadnost srpskom narodu, koji, posmatran kao celina, zaista drži i naseljava znatan deo Balkana. Kroz formiranje naselja i najranijih država, na ovim prostorima se učvršćivala srpska vlast", zapisuje naš današnji sagovornik.

 

Gost ovonedeljne Riznice je profesor dr Siniša Mišić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, Odeljenje za istoriju, šef Katedre za Istoriju srpskog naroda u srednjem veku sa istorijskom geografijom i staroslovenskim jezikom.

Autor i voditelj emisije je Dušanka Zeković.

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Riznica Riznica

Autor:
Dušanka Zeković

Emisija se bavi kulturnom baštinom (antropologija, etnologija, etnomuzikologija, istorija umetnosti, muzeologija, arheologija, jezik, književnost, mitologija, konzervacija, restauracija...). [ detaljnije ]