Čitaj mi!

Alžir, Oran, Tlemsen

Za mnoge poznavaoce severnog dela Afrike, grad Alžir je drugi Rim. Kao i u Večnom gradu, i ovde svaka ulica i svaki brežuljak kompleksne topografije odzvanja nekom dramatičnom istorijskom scenom.

Na jednom mestu se čuje De Golovo „Je compris", iz juna 1958, koje je označilo polovinu takozvanog „surovog rata za mir". Na drugom se ukazuje bezbedan povratak eskadrile alžirskih galija, jedne od retkih preživelih nakon poraza u bici kod Lepanta, dok se u prolazu u Kazbi može naslutiti pokušaj bega belog roba Servantesa dok se spremao da napiše „Don Kihota".

Svaki od velikih gradova Republike Alžir ima sopstvenu bogatu istoriju i osobenost. U današnjem Putu svile proći ćemo kroz Alžir, Oran i Tlemsen u društvu alžirskih muzičara koji neguju veoma popularne, mada često suprotstavljene muzičke žanrove, između ostalih RAI i Chaabi: Dahmana i Kamela al Haršija, Abdela Hadija Haloa, Kaleda, Šeike Remiti, Hurije Aiši, Suad Masi i Mesuda Belemua.

Autor emisije je Ivana Komadina.

broj komentara 0 pošalji komentar
 Put svile Put svile

Autor:
Ivana Komadina

PUT SVILE, kao jedinstveno “radijsko putovanje”, nedeljom odvodi slušaoce u neku od zemalja povezanih sa tradicionalnim Putem svile, uz aktuelna ostvarenja iz žanra “World music” i raritetne zapise tradicionalne muzike. [ detaljnije ]