Читај ми!

Jasmila Žbanić i Dalibor Barić

Film Quo Vadis, Aida? i Festival autorskog filma

Film Quo Vadis, Aida?, bosanskohercegovačke rediteljke i scenaristkinje Jasmile Žbanić, od 3. decembra biće dostupan za gledaoce u Srbiji na onlajn platformi Kinomeeting point. Ova ratna drama prati sudbinu Aide, nekadašnje profesorke, koja radi kao prevoditeljka za mirovne snage UN u Srebrenici. Kada srpska vojska preuzme vlast u gradu, njena porodica i hiljade stanovnika traže zaštitu unutar UN kampa. Kao insajder u pregovorima, Aida ima pristup svim informacijama i pokušava da spasi svoju porodicu od sigurne smrti.

Glavne uloge u ovom filmu koji je premijerno prikazan ove godine u Veneciji tumače između ostalih i Jasna Đuričić i Boris Isaković, uz Izudina Bajrovića, Rejmonda Tirija, Johana Heldenberga, Dina Bajrovića... Za današnju Filmoramu govori scenaristkinja i rediteljka filma Quo Vadis, Aida?Jasmila Žbanić.

U toku je Festival autorskog filma, na kome će, u okviru programa Hrabri Balkan biti prikazan film specifičnog i neobičnog naziva Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa Dalibora Barića. Barić, koji potpisuje scenario, montažu, režiju, muziku ovog filma za današnju Filmoramu govori o inspiracijama za ovaj u nadrealističkim i filmovima francuskog novog talasa, retrofuturizmu, uzbudljivim tehnikama animacije kojima je stvorio ovaj film.

U današnjoj emisiji razgovaraćemo i sa ljudima koji stoje iza magazina Off Novi Sad, a na čijim je stranicama osvanula zanimljiva rubrika pod nazivom Žene naše kinematografije, u kojoj su se bavili zaboravljenim autorkama na našem filmu, a među njima Verom Crvenčanin Kulenović, Verom Belogrlić, Zorom Dirnbah, Ojom Kodar, Suadom Kapić...

Uređuje i vodi Ana Vučković Denčić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи