Читај ми!

Šansone Orlanda di Lasa

Za večerašnju emisiju Visine urednica Gorica Pilipović odabrala je niz šansona Orlanda di Lasa u izvođenju ansambla Pola Hilijarda.

Ovaj veliki flamanski renesansni kompozitor najviše se posvetio crkvenoj muzici, ali nije zanemario ni formu koja je cvetala u XVI veku - a to je svetovna šansona. Nekoliko faktora je odredilo njen razvoj u ovom periodu. Prvo je to težnja francuskih pesnika ka jednostavnijoj i direktnijoj formi izraza, potom uticaj italijanskih oblika frotole i strambota čiji su akordska faktura i silabični tretman teksta privukli kompozitore, i konačno ‒ uticaj upravo velikih flamanskih autora koji su komponovali frotole i šansone. Oni su se, naročito u prvoj polovini XVI stoleća, nametnuli kao vodeće ličnosti s obzirom da su se nalazili u svim najvažnijim muzičkim centrima širom Evrope. Orlando di Laso se, posle ranih godina provedenih u Italiji i Holandiji, konačno skrasio na dvoru u Minhenu, gde će ostati do kraja života 1594. i stvoriti ambijent vrhunske muzičke kulture. Kao što rekosmo, najviše se posvetio crkvenoj muzici, a u oblasti svetovne komponovao je pesme na sva tri najvažnija jezika - italijanskom, nemačkom i francuskom. Upravo francuskih šansona ostavio je preko 150. One variraju od jednostavnih akordskih komada, poput čuvene „Dobar dan, srce", kojom ćemo početi večerašnji izbor, pa do polifonih pesama koje predstavljaju kulminaciju razvoja ovog žanra. U Lasovim šansonama ima i humora, satire, a neke su bile među najpopularnijim kompozicijama svog vremena.

Висине

Autor:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи