Читај ми!

Žene koje su obeležile srpski srednji vek-Dukljanke i vladarke od roda Vukanovića

Gošća Riznice je istoričar dr Katarina Mitrović, viši naučni saradnik Centra za istorijsku geografiju i istorijsku demografiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu

"Jedan rođendan pamtim po susretu sa njom, prototipom neobičnih svetiteljki. Onih što su junakinje žitija, a da se u žitijne kanone teško uklapaju. Dojezdih spokojno u Virpazar. Volim to mesto na razmeđi stvarnog i snevanog. Sa knjigom u ruci i mirom u duši smestih se u bašti Crmničkog vinotoka, čuvene vinoteke i konobe. Služe dobro vino, ali meni je bilo do domaće kafe i hladne vode. Otvorih knjigu koja je nije mogla prizvati. Osetih lahor na licu i neobičnu svežinu. Podigoh pogled i ugledah je. Sela je nasuprot. Odmah sam je prepoznala. Zaboravih na čuđenje, čak se ni ne zapitah da li je primećuju i gosti za susednim stolovima. Tamni veo skrio je ljupko lice izbrazdano suzama prolivenim u dugim supružanskim i nešto kraćim udovičkim noćima. Tople smaragdne oči posmatrale su me netremice. "Kosaro, kćeri Samuilova i Agatina, nevesto Vladimirova!" "Zar se čudiš što me vidiš ode?", upita me podižući veo. "Ovo je tvoja zemlja. Ipak nisam očekivala da te sretnem baš sada. Ponekad mi deluješ tako nestvarno. Kao uobrazilja nepoznatog benediktinca koji te je stvorio da bi proslavio Jovana Vladimira, kneza mudrog i pravednog i svetitelja odiskona. Onda je pop Dukljanin to žitije zajedno s tvojim likom utkao u svoj Letopis o kome se i danas mnogo zbori i nagađa. Postojiš da bi se plemenitost tvog muža još više naglasila". (Deo iz priče dr Katarine Mitrović koja je objavljena na portalu Književne radionice Kordun, sa sedištem u Pensilvaniji)

Za pisanje o ženama koje su na razne načine obeležile srpski srednji vek, naša današnja gošća, istoričar dr Katarina Mitrović je od portala Književna radionica Kordun (Pensilvanija) dobila laskavo priznanje za najčitanijeg autora u 2020. godini, a čitaoci su iz mnogih kutaka planete koji govore, misle i sanjaju na našem jeziku.

U ovonedeljnoj Riznici istoričar dr Katarina Mitrović, viši naučni saradnik Centra za istorijsku geografiju i istorijsku demografiju, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu, vodi nas u vreme prednemanjićkog doba i sudbine dukljanskih vladarki i onih od loze Vukomanovića.

Autor i voditelj: Dušanka Zeković.

Ризница Ризница

Autor:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво