Читај ми!

Zoran Erić

Zoran Erić, pedeset pet godina Muzeja savremene umetnosti Beograd

U utorak 20. oktobra 2020. godine Muzej savremene umetnosti Beograd obeležio je 55 godina od svog osnivanja. Delatnost Muzeja počinje 1958. godine kad je aktom Saveta za kulturu Narodnog odbora grada Beograda doneta odluka o osnivanju Moderne galerije, ustanove čiji je zadatak bio da prati razvoj jugoslovenske savremene umetnosti. Izvršno veće SR Srbije odlučuje da za potrebe Moderne galerije sazida zgradu koja bi zadovoljila moderne muzeološke principe i određuje lokaciju na Novom Beogradu, na ušću Save u Dunav, naspram Beogradske tvrđave.

Na arhitektonskom konkursu pobeđuje idejno rešenje Ivana Antića i Ivanke Raspopović. Po izgradnji nove zgrade, Savet Moderne galerije usvaja novi naziv ustanove - Muzej savremene umetnosti, koji je otvoren 20. oktobra 1965. godine. Za prvog upravnika Muzeja postavljen je Miodrag B. Protić.

Svojim delovanjem MSUB je ostavio neizbrisiv trag na srpskoj i jugoslovenskoj umetničkoj sceni, kako organizovanjem prestižnih i uticajnih domaćih i inostranih izložbi, tako i prikupljanjem dela i promovisanjem umetnika XX veka. Otvaranjem Muzeja savremene umetnosti, Beograd se upisao na mapu evropskih i svetskih prestonica koje aktivno učestvuju u prezentaciji savremenog umetničkog stvaralaštva.

Prethodna dva jubileja MSUB je dočekao sa zgradom u rekonstrukciji, ali ni ovu godišnjicu zaposleni muzeja nisu mogli da obeleže adekvatno zbog pandemije koronavirusa. Ipak, ostvarene su neke manifestacije, od izložbe „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993‒2019", preko događanja „Efekat pogleda", pa do hepeninga „Progonjena umetnost" kojim je 50 godina rada obeležio umetnik Božidar Mandić.

Gost Znakova biće dr Zoran Erić, šef kustosa Muzeja savremene umetnosti.

Urednik i voditelj: Sava Ristović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво